оновлено щойно
UA RU EN

Автошколи Києва

25 березня 2009 р. · Обговорення з архіву форуму

Пропоную обмінятися думками про свої автошколи. Я отримував права у відомій київській автошколі «АСС»: теорію викладали чудово, а от практика водіння залишала бажати кращого. Замість того щоб вчити правильно керувати автомобілем, нас натаскували на економію кожного грама палива — їзда на нейтралці, рушання без газу тощо. Коли я вирішив взяти додаткові уроки в іншій школі («Спойлер»), інструктор просто жахнувся, почувши про ті «прийоми водіння», яких навчали в «АСС». Але найнадійніший варіант — почати з курсів контраварійної підготовки на закритому майданчику. Після короткого курсу в такій школі («Енергія руху») я став почуватися за кермом набагато впевненіше, хоча вартість навчання, звісно, вища за середню.
Нещодавно дружина складала на права, і я був у шоці від того, як їх там готують. Вона їздила на першій передачі, ніби це автомат, і весь час тримала зчеплення — про нейтралку взагалі ніхто не згадував. Зрозуміло, що так простіше навчити, але чому в результаті вчать?
Пишу для тих, хто раптом вирішить записатися до автошколи «Експрес». Це повний жах, особливо інструктори з водіння. Особливо хочу відзначити Андрія Григоровича — він просто витягує гроші, а нормально їздити навряд чи навчить. Замість обіцяних тридцяти годин ви відкатаєте щонайбільше п'ятнадцять. Та й теорію викладають так, що краще б і не починали.
rubl написав:
Нещодавно дружина складала на права, і я був у шоці від того, чого їх там вчать. Вона їздила на першій передачі, як на автоматі, і весь час тримала зчеплення — про нейтраль взагалі забули. Так, звісно, простіше навчити.
alex2000.
Дозволю собі не зовсім погодитися. Я інструктор з практичного водіння. Тільки на першій передачі можна відчути, що відбувається з машиною, і, розібравшись у цьому, рухатися далі. Не варто забувати і про те, що автошкола дає всього 10–15 занять — це спроба втиснути невмістиме. Крім того, багато залежить від індивідуальних особливостей учня.
Розуміти, що відбувається на першій передачі, — це одне, а не здогадуватися, що крім неї є хоча б нейтраль, не кажучи вже про другу, — зовсім інше. Якщо постійно тримати педаль зчеплення, ліва нога швидко втомиться, і учень почне поспішати її кинути, через що буде або глухнути, або перегазовувати. Що тут правильного?
Коли зчеплення вижате, п'ятка стоїть на підлозі, а під час руху — висить у повітрі. Що стосується нейтральної передачі: в сучасних автомобілях є система придушення холостого ходу, яка під час руху на передачі дає майже нульову витрату палива. Гальмувати на нейтралці не можна — при вижатому зчепленні двигун від'єднується від коліс, і домогтися рівномірного зусилля на гальмівних циліндрах фізично неможливо. Потрібно тренуватися.
Сенс у тому, щоб не вчити людей механіці, а їздити як на автоматі: натиснув педалі — зупинився, відпустив — поїхав, про ручку КПП можна взагалі забути. І чому тут тренуватися? Стояти на світлофорі, не відпускаючи зчеплення, і в жодному разі не вимикати передачу? І взагалі, де я говорив, що потрібно гальмувати на нейтралці, і до чого тут витрата палива?
Уявіть ситуацію: стоїте на світлофорі, передача вимкнена, тримаєте ногу на гальмі. Загоряється зелене, ви відпускаєте гальмо, натискаєте газ і кидаєте зчеплення — а машина або стоїть на місці, або, що гірше, котиться назад. Поки збагнете, що відбувається, ви вже в бампері автомобіля позаду. Навіть якщо кинути зчеплення, машина заглохне, але залишиться на місці (я говорю про тих, у кого немає досвіду водіння). Питання: навіщо взагалі потрібна педаль зчеплення? 1. Щоб увімкнути передачу. 2. Щоб перемкнути її. 3. Щоб зупинити автомобіль.
Не раджу йти в «Сигнал» — лекції там читають нормально (можливо, мені просто пощастило з викладачем), а от практика залишає бажати кращого. Краще переплатити і вчитися в пристойній школі. Якби я знав заздалегідь, не пішов би туди навіть заради навчання на велосипеді!
Не погоджуся щодо «Сигналу» — можливо, просто не пощастило з інструктором. Я сам займався індивідуально і до якості навчання претензій не мав.
Інструктори бувають різними, тут не посперечаєшся. Але справа не лише в конкретній людині. Одного разу в «Сигналі» стався невеликий конфлікт, і на мої претензії я почув фразу, яка багато говорить про їхнє ставлення до учнів: «вас таких багато, потерпиш». І як це поєднується із золотим правилом, що клієнт завжди правий? Якщо вам хочеться, щоб з вами працювали як з натовпом, а не як з окремою людиною, тоді вам точно в «Сигнал».
Спочатку все одно доведеться сходити до автошколи, отримати права, а потім іти вчитися заново — бо, як показує практика, доучуватися і переучуватися доводиться майже всім. Я сама склала на права, але потім п'ять років не сідала за кермо. Коли з'явилася машина, довелося згадувати все з нуля. Мені пощастило з інструктором — це була дівчина. Чоловік поставився до такого вибору скептично, але я вирішила довіритися людині, у якої є саме досвід викладання, а не просто стаж водіння чи робота в таксі. Тим більше я зовсім не виношу, коли інструктор кричить або нервує, — можу кинути кермо і вийти з машини. А ця дівчина виявилася абсолютно спокійною, тримала під контролем і мене, і ситуацію на дорозі, і знала купу корисних прийомів. У підсумку вона виправила мої помилки і навчила паркуватися. Тепер я відчуваю габарити і кожен сантиметр дороги. Дуже задоволена! Навіть не уявляю, скільки машин я б подряпала, якби не пішла доучуватися. Якщо комусь теж потрібно, її контакти можна знайти на форумі Міцубісі Юкрейніан Клаб.
Коли я вперше побачив розцінки в автошколах, був просто в шоці — за два роки вартість навчання зросла приблизно в півтора-два рази. Це ж чистої води грабунок. Тож тепер дружину буду вчити керувати самостійно, залишиться тільки білети з теорією вивчити.
Я проходила навчання в автошколі при Спортивно-Технічному Клубі (СТК) Солом'янської районної організації. Ця школа працює вже більше сорока років, і саме це стало для мене вирішальним фактором при виборі. Досвід і репутація для мене були важливі. Теоретична частина у них дійсно сильна, хоча особисто мені було непросто переварити такий обсяг інформації. Практика — просто відмінна. У мене був сильний страх перед міською їздою, навчалася з повного нуля. Зараз можу сказати, що їжджу досить впевнено, щоправда, у Києві багато неадекватних водіїв, тож на сто відсотків розслабитися не виходить. Рекомендую цю школу всім, хто хоче по-справжньому освоїти водіння та вивчити правила, а не просто отримати права для галочки.
Я закінчила автошколу «Освіта-авто». Теорію викладали цілком дохідливо та структуровано. Водіння я освоювала з інструктором Ігорем на машині з автоматичною коробкою передач. Звісно, довелося брати додаткові заняття — десяти уроків у школі явно недостатньо, особливо дівчині. Що стосується інструктора — це чудовий педагог, якому можна пам'ятник за життя ставити за його терпіння. Він усе пояснює дуже зрозуміло, дає цінні поради щодо міської їзди, паркування, розворотів у складних місцях. Тепер можу сміливо рекомендувати його і новачкам, і тим, хто навчався в інших школах, але так і не отримав потрібних навичок.
Закінчив курси в «Константі ГС» — повне лайно. Гроші деруть, а машин нормальних немає, все вбите. Про інструкторів взагалі мовчу — їм самим ще вчитися й вчитися. Коротше, дешевше права просто купити, вийде мінімум у два рази менше. Це факт.
sonim.in.ua
Автошкола АГАТ повний бред, цирк а не школа знань 000 коли читаєш правила стаєш розумнішим за їхніх інструкторів. Тупізм даси гроші на іспити отримаєш права а не даси будеш здавати іспит весь час і не здаси. В автошколі агат нічому не вчать, однокласник у них вчився і розказував. А їхній інструктор на MITSUBISHI LANCER сам їздити не вміє нас з цим однокласником на переході ледь не збив ось я і дізнався про цю школу ....від друга .
Ось Автошколу «АГАТ» точно варто обходити стороною.
Я теж закінчила навчання в «Лідер-Драйв». Теорію в нас вів Євген Георгійович — пояснював чудово. Дивно, як у нього вистачало терпіння відповідати на питання деяких учнів. Він детально розбирав ситуації, опрацьовував білети — все по ділу. У ДАІ теорію я склала з першого разу, без жодних доплат. Йому велике спасибі і як інструктору, і як людині. Інструктор він дуже хороший: терплячий, вміє знайти підхід до учня — де посварити, де похвалити. А учні ж теж не подарунок. Додаткові заняття брати обов'язково варто. Не знаю, як в інших школах, але в нашій не «розводять» на гроші — тут сам розумієш, навчився водити чи ні. А то ж багато хто права купує, а за кермо сісти не можуть. Мені знадобилося — я взяла додаткові заняття і займалася, поки не відчула впевненість і розуміння дороги. Вчіться водити! «Лідер-Драйв» у цьому допоможе.

Розділ працює як архів: відповідати поки не можна.

← Інші