оновлено щойно
UA RU EN

Купити у "сірого" дилера, чи чекати рік у "офіціала"

16 вересня 2008 р. · Обговорення з архіву форуму

Чи згодні ви, що варто чекати початку офіційних продажів моделі, яка вже давно доступна на інших ринках? Наприклад, новий Nissan Murano продається в Америці з кінця минулого року, а у нас він, швидше за все, з'явиться не раніше наступного. До речі, ймовірно, поки не розпродадуть усі старі машини, нові ввозити не будуть.
Не згоден, вважаю це повним абсурдом. Коли купуєш дорогу машину, стояти в черзі — неправильно. Минулого року я брав Nissan Qashqai. Коли прийшов у салон, мені з усмішкою сказали, що доведеться чекати близько десяти місяців. Питання вирішив через знайомого: за 2% від вартості машини (приблизно 700 доларів) він допоміг обійти чергу, і вже через місяць я забрав авто. Якби взяти машину без черги не вийшло, я б одразу відмовився від цього варіанту і дивився у бік іншої моделі.
Немає сенсу чекати офіційних продажів — в ринкових умовах «білі» дилери програють «сірим» за всіма параметрами. По-перше, доводиться чекати, по-друге, ціна зовсім не конкурентна. Яка розсудлива людина погодиться переплатити і чекати рік, якщо можна купити дешевше і швидше? А ще офіціали, у яких популярні моделі стоять у черзі, часто поводяться з покупцями зарозуміло і непривітно.
Ще один плюс «сірих» у тому, що у них часто можна знайти машини, які офіційно чомусь не постачаються. Наприклад, Honda Accord Coupe — відмінне авто, але доступне воно тільки у неофіційних дилерів. Вже мовчу про Toyota FJ Cruiser, яких по Києву роз'їжджає сотні, і всі вони привезені «сірими» шляхами.
Дивно, але в Києві мені жодного разу не траплявся сірий FJ — в основному зустрічалися блакитні та жовті. Якщо серйозно, то саме завдяки «сірим» дилерам у нас з'явилися офіційні Lexus та Infiniti. Про окремі моделі на кшталт Mazda CX-7, CX-9, Honda Pilot або Nissan Murano і говорити нічого. Офіціалам варто було б не критикувати «сірих», а самим працювати над ставленням до клієнтів та якістю сервісу.
Мені незрозуміла логіка компанії Honda: чому б не привезти на наш ринок Acura, яка і так входить у двадцятку найбільш продаваних брендів у нас?
AutoGraf написав:
Замітно, але в Києві мені жодного разу не траплявся сірий FJ — в основному блакитні та жовті. А якщо серйозно, то саме завдяки «сірим» дилерам у нас з'явилися офіційні представництва Lexus та Infiniti. Про окремі моделі на кшталт Mazda CX-7, CX-9, Honda Pilot або Nissan Murano і говорити нічого.
Офіційним дилерам варто не критикувати «сірих», а працювати над своїм сервісом та ставленням до клієнтів. Що до Lexus — їм уже нічого покращувати не потрібно. Хіба що розширити модельний ряд. В усьому іншому, включно з цінами, все і так добре.
Lexus, Infiniti та аналогічні бренди, чиї автомобілі коштують від 50 у.о. і дорожче, змушені боротися за кожного покупця, тому їх сервіс, безумовно, буде на високому рівні. Чим скромніші обсяги продажів у дилера, тим уважніше він ставиться до своїх клієнтів.
У сірих дилерів можна оформити замовлення — і через місяць-півтора машина вже буде в Києві. Особливо це актуально, коли йдеться про американські версії Infiniti, Acura, а також окремі моделі BMW і Mercedes.
Через місяць-півтора машина опиниться в Києві тільки в тому випадку, якщо дилеру пощастить одразу знайти таку модель в якомусь американському шоурумі. А от якщо модель або комплектація рідкісна, чекати доведеться набагато довше. Тоді клієнту почнуть розповідати історії про те, що контейнер з авто нібито забули завантажити на корабель, і в такому дусі.
Все одно при всіх незручностях я би працював з офіціалом

Розділ працює як архів: відповідати поки не можна.

← Автосалони